Tuesday 21 April 2015 By: Naemah

JUADAH HALAL DAN SUCI



Hari ini nak bicarakan bab masak memasak.Hehe...bukan nak share resepi pun, just tentang masakan. 

Bab memasak ni dah tentu berkait rapat dengan makan makan. Bab makan makan ni, tak siapa terkecuali kan. Semua orang perlu makan untuk meneruskan hidup, dan hari hari kita makan, kan. Jadi bab makanan ni sangatlah penting pada aku untuk disentuh dan dibincangkan.

Sebagai orang Islam, dalam bab makan, kita sangat menitikberatkan soal halal dan haram. Kita memilih yang halal, dan menolak yang haram. Kita tahu apa itu halal dan apa itu haram. Tak dinafikan.. 

Namun adakalanya kita terlupa, makanan yang baik itu perlulah halal dan suci. Jangan memilih sesuatu makanan itu hanya kerana ia halal dimakan, sedang kita abaikan sejauh mana kesucian makanan itu dari segi penyediaannya.. 

Berapa ramai di antara kita yang rajin memasak di rumah setiap hari? Aku sebagai suri rumah, hampir setiap hari memasak sendiri untuk menjamu suami dan anak anak. Alhamdulillah...namun sesekali malah kerapkali juga aku cuti memasak dan menikmati makanan di luar.  

Kalau ditanya yang mana lebih baik, dah tentu jawapanku memasak sendiri jauh lebih baik, walaupun masakan kita biasa biasa saja berbanding masakan di kedai. Namun kerana masakan itu kita yang masak sendiri, dah tentu kita yakin makanan itu disediakan dengan baik dan terjaga dari aspek kebersihannya.  Yalah, takkan kita tergamak nak masak ayam yang tak dicuci dengan baik, telur dan Sayur yang tak dibasuh, dan segala macam yang mengundang loya di tekak. Sudah tentu kita memasak dengan sebaiknya dan mementingkan kebersihan dalam penyediaannya,kan...



Tapi...sekiranya makan di luar, susah kita nak menjamin semua itu. Ya, kita boleh cakap makanan itu sedap, tapi ada tak terfikir bagaimana penyediaannya?  Alhamdulillah sekiranya ia disediakan oleh tukang masak yang pembersih. Yalah, nak memasak dalam kuantiti yang banyak bukan mudah. Memerlukan bahan yang banyak, dan banyak pula kerja kerja mencuci dan membersih yang perlu dilakukan. Sekiranya aspek kebersihan diabaikan, Habislah!!

Belum masuk bab akhlak, aurat dan amal tukang masak tersebut. Kalau kita jenis yang menjaga solat dan aurat, tergamak ke kita nak makan masakan orang yang tidak solat dan tidak menutup aurat? Maaflah... Aku bukan merendahkan dia, cuma aku kurang berselera untuk menjamah hasil air tangan orang yang menjauhkan dirinya dari Allah. Dan kerana ia bukan hidangan untuk aku seorang, tapi juga untuk suami dan anak anak ku yang sangat aku jaga bab makan mereka meskipun aku bukanlah yang terbaik pun...

Bab makan minum ini, janganlah dipandang sebelah mata saja. Selain mahukan yang halal, kita juga mahukan yang suci dan bersih serta memberi kebaikan pada tubuh badan kita. Makanan di kedai belum tentu menjaminkan semua itu. Apa yang dirasakan sedap, belum tentu baik untuk kesihatan. Boleh jadi, kerana ia terlalu bergantung kepada serbuk perasa yang kita tahu kandungannya yang tidak baik untuk kesihatan. Begitu juga dalam pengambilan makanan segera seperti sosej, nuget, ayam goreng frozen, meatball, dan sebagainya yang di dalam kategori makanan proses, sepatutnya kita kurangkan pengambilannya, atau tinggalkan terus di samping berusaha buat sendiri di rumah demi untuk menjaga kesihatan setiap anggota keluarga. Insya Allah.. 

Namun taklah pula aku katakan semua makanan di kedai tak bagus. Aku percaya masih ramai yang ikhlas berniaga, bukan semata mencari keuntungan. Masih ada yang sudi memasak dari hati untuk kepuasan pelanggan, dan menjaga kebersihan dalam penyediaannya. Pastinya ada, dan kita sangat mengharapkan apa yang kita makan dari luar, terjaga dari segi halal dan kebersihannya. Insya Allah.. 

Dan aku juga tahu, di zaman ini ramai ibu yang berkerjaya hingga tak sampat nak masak hari hari. Jadi, pilihan yang ada adalah makan atau beli makanan di luar. Dan ada juga yang susah payah memasak juga untuk ahli keluarga setelah pulang dari kerja meskipun dalam keadaan penat. Alhamdulillah sangat beruntungnya..

Apapun pilihan yang kita ada, sama ada untuk memasak sendiri atau membelinya di luar, semoga kita tidak lupa untuk menitikberatkan soal kebersihan makanan itu sendiri. Kita mungkin tak tahu hakikat sebenar,  tapi mungkin boleh agak agak sendiri. Kalau dah nampak dari awal restoren itu kotor dan tak terjaga kebersihannya, tak perlulah nak masuk lagi. Perhatikan juga setiap pekerja di situ, bagaimana penampilan dan percakapan mereka, adakah jenis manusia yang 'menjaga' Allah atau sebaliknya.. Kalau boleh dinampak, intai intai jugalah dapurnya, bagaimana keadaannya. Bersih ke, kotor ke,jijik ke..kalau rasa semua ok, takde masalah, takde keraguan bolehlah membeli dan menjamu selera dengan tenang :):):)

Akhir kata, kita perlu mengambil berat tentang bab makan minum kita seharian. Makan bukan sekadar untuk kenyang,  kerana makanan itu sendiri memainkan peranan penting untuk kesihatan rohani dan jasmani kita. Kita tidak mahu makanan yang kotor dan tidak berkhasiat. Tubuh badan kita hanya memerlukan makanan yang bersih dan berkhasiat demi kesihatan dan kecerdasan fizikal dan mental.

Insya Allah sama sama kita usahakan untuk menjaga pemakanan kita dan seluruh ahli keluarga dengan memasak sendiri atau memilih makanan yang diyakini halal dan bersih..



0 comments:

Post a Comment